Vanilkový lusk
Kód: 4997


Detailní popis produktu
Vanilka Bourbon Planifolia Uganda
Různe druhy názvu: Vanilkové lusky, celá, fazole, beans apod.
Odrůda: Planifolia. Jedná se o tradiční a nejrozšířenější odrůdu s vysokým obsahem vanilinu.
Příprava: Nejcennější je obsah vanilkového lusku tvořený drobnými černými zrníčky. Vanilkový lusk podélně rozřízneme a vyškrábeme zrníčka tupou stranou nože.
Co s luskem, který jsme zbavili zrníček? Takovéto lusky můžeme ještě použít např. do svařeného vína, vyvařit v pudinku, horkém mléce nebo vložit do sklenice s cukrem. Přibližně za dva týdny budete mít vlastní vanilkový cukr.
Uchovávání vanilky: po rozbalení skladujte v uzavřené nádobě, kterou občas odvětrávejte. Vanilku skladujeme při pokojové teplotě. Neukládejte do lednice, došlo by k vysrážení vanilinu a aromatických olejů na povrchu lusku v podobě malých krystalků.
Pozitivní účinky:
-
Vanilka je bohatá na vitamín B, jež dodává energii, podporuje správnou funkci enzymů a reguluje metabolismus.
-
Obsahuje také draslík, který usměrňuje krevní tlak a pulz.
-
Používá se pro lepší zažívání, omezení střevních plynů a snížení horečky.
Použití: K přípravě sladkých jídel, pochutin, moučníků, nápojů, vaječných krémů, čokolád, kávy. Vanilka je také neodmyslitelnou součástí vanilkové zmrzliny, kterou jako první začali vyrábět francouzi. Používá se také k ochucení hořkých bylinných léků, jako afrodiziakum nebo alternativa cukru.
Země původu: Uganda
Dodavatel: Profikoření.cz